face.jpg
Jana Krčová
Vítejte na stránkách CHS Teddy - Slavkov u Brna. Zabýváme se chovem čistokrevných křečíků džungarských.
chs obrázek.JPG
Přihlašte se k odběru novinek na stránkách
Opište prosím kontrolní kód "3033"

Křečík džungarský

Zde najdete obecné informace o křečíku džungarském.

Pozor! Křečík džungarský je samotář. Nesnese v ubikaci dalšího křečíka (ani sourozence) a po páření je nutné je zase rozdělit. V případě, že necháte více křečíků spolu, bude docházet ke rvačkám a může dojít až ke smrti jedince.
V případě, že chcete odchovávat mláďátka (je nutno si důkladně rozmyslet!) a samička si se samečkem "sednou", zvyknou si na sebe, mohou zůstat spolu v ubikaci do porodu mláďat. Ale je tu riziko, že sameček samičku hned po porodu zase nakryje a to není pro samičku dobré. Porod a kojení mláďátek samičku hodně vyčerpává a je nutné, aby si mezi vrhy odpočinula alespoň 1měsíc (2 měsíce od termínu krytí). Někdy se stane, že samička po prvním vrhu hodně zeslábne a zhubne, pak už se další krytí nedoporučuje.
Křečík džungarský
(Phodopus sungorus)
Křečík džungarský obývá travnaté a pelyňkové stepi náhorních planin Střední Asie, Zabajkalí a Kazachstánu do nadmořské výšky 3000 m. Křečíci džungarští se rozmnožují od března do podzimu a v tomto období samec navštěvuje více samic na svém teritoriu. Nežije trvale se žádnou. Když přijde čas porodu asistuje samičce, protože ona je schopna opět zabřeznout asi jen 3 hodiny po porodu. Sameček samici s potomstvem navštěvuje a nosí jim jídlo. Potom, co mláďata jsou dospělá, samička je opustí a hledá si jiné teritorium (naopak křeček syrský mláďata vyžene a zůstává na svém teritoriu). Mláďata ještě spolu zůstávají pár dní a sameček jim nosí jídlo. Později se rozejdou a hledají si partnera jinde. V přírodě se živí semeny rostlin i jejich zelenými částmi, také hmyzem, larvami a jinými drobnými živočichy. V zimě kožíšek tohoto křečíka z větší části bělá, na hřbetě ale zůstává typický úhoří pruh. Toto je nutné z důvodu maskování před útoky dravců. Tito křečíci neupadají do zimního spánku. Křečíci džungarští jsou příjemní chovanci - milí, přátelští, snadno ochočitelní, občas piští.
Přírodní barva křečíka džungarského Agouti je šedá s černým úhořím pruhem na zádech, šedavou tříobloukovou linkou a slonovinově zbarveným bříškem. Mezi standardní barvy patří Agouti a Sapphire - (břidlicově modrá). Taky známe standardní vzory jako Pearl (bílá) a Imperial ( šedá s černým úhořím pruhem na zádech, šedavou tříobloukovou linkou a bílým bříškem)
Mezi nestandardní barvy patří Mandarin (oranžoví) a Camel, také Beige (béžová), Brown (medová) a jiné. Tyto zbarvení jsou hybridního původu a s barvami Beige a Brown je spojená nemoc Head Tilt (křečík neudrží rovnováhu, padá do zadu apod.).

Velikost: 7 - 10 cm
Váha: 35 - 50 g
Délka života: 2 - 3 roky
Doba březosti: 20 - 22 dní
Počet mláďat: 2 - 10

(Text převzat ze stránek ČKK)
Chov křečků  204.19kB
Doporučení k chovu křečků a křečíků od ČKK
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one